Odpowiedzialność społeczna

• Zwiększamy świadomość finansową dzieci i młodzieży
  • Wspieramy lokalne społeczności
  • Przynosimy radość dla dzieci z domów dziecka
  • Sponsorujemy imprezy sportowe
  • I wiele więcej..

Zobacz jakie akcje już przeprowadziliśmy:

W tym roku zbiorowa mobilizacja biegaczy na trasie biegu poświęcona była zbiórce na rzecz Michała – dwudziestolatka, który w wypadku na rolkach złamał kręgosłup.

Lekarze robili co w ich mocy, jednak złamanie kręgosłupa i porażenie kończyn dolnych pozostało. Jest jednak nadzieja, że chłopak będzie mógł zrealizować swoje marzenia - rehabilitacja z fachową pomocą wyspecjalizowanych ośrodków oraz nowoczesny sprzęt (np. egzoszkielety) w niedługim czasie mogą pomóc powrócić mu do sprawności.

Pogoda nam sprzyjała, frekwencja też! W tym roku na starcie stanęło aż 132 osób – pracowników i przyjaciół InterRisk.

Po krótkiej rozgrzewce poprowadzonej przez trenera naszego klubu biegowego wyruszyliśmy zmobilizowani na trasę.

Idea pomagania w taki sposób jest świetna. Nie tylko pozwala spędzić czas na świeżym powietrzu, ale poznać ludzi z lepszej, niecodziennej strony. Najważniejsze, że realnie wsparliśmy Michała- Towarzystwa Ubezpieczeniowe mają ważną funkcję społeczną, a nasz InterRisk już dobrą tradycję pomagania – powiedział Bartosz Okrasa, Dyrektor Departamentu Controllingu Finansowego.

Cieszę się, że moja firma umie dostrzec nieszczęście drugiej osoby i nie stoi obok bezczynnie, a pomaga – dodała Katarzyna Witczak z Zespołu Klienta Korporacyjnego.

Jak się nie trenuje regularnie, to przebiegnięcie 10 km nie jest takim prostym wyzwaniem. Trzeba naprawdę się motywować. Ale warto, satysfakcja na końcu gwarantowana! – dodaje Jarosław Misiak

Kierownik Zespołu Technicznej Oceny Ryzyka z Departamentu Ubezpieczeń Korporacyjnych.

W tym roku przebiegliśmy aż 1134 km, co jest nowym rekordem Biegu.

Wybiegane kilometry pozwoliły przelać na konto Fundacji Avalon 15 000 złotych dla Michała!

InterRisk zorganizował zbiórkę krwi w 5 miastach, w których mieszczą się oddziały firmy. Przez Kraków, Katowice, Bydgoszcz, Poznań aż po Warszawę – przejechaliśmy ponad 1200 km i zebraliśmy krew od 99 osób.

Teraz tym bardziej widzimy, jak ważna i potrzebna jest krew – nie można jej wyprodukować, trzeba spełnić restrykcyjne warunki, aby dawcą zostać a sama zbiórka kosztuje to zaangażowania kilkuosobowej ekipy z RCKiK, żeby ją zebrać– powiedział dyrektor Oddziału Kraków.

Jednorazowo pobiera się 450 ml krwi. Panowie mogą oddawać krew sześć razy do roku, Panie-cztery.

Mimo postępu w medycynie krwi nie da się niczym zastąpić. Bez niej najcięższe operacje nie byłyby możliwe- do przeszczepu wątroby jest potrzeba minimum 20 jednostek krwi. Najwięcej krwi potrzebują ofiary wypadków drogowych- nawet 50 jednostek!

„To był mój pierwszy raz – zawsze zwlekałam, znajdowałam wymówki, ale mając bus „pod nosem” stwierdziłam, że muszę spróbować – od teraz będę regularnie odwiedzać punkty zbiórek” – stwierdził dawca, który usłyszał o zbiórce InterRisk z portalu społecznościowego.

Oddawanie krwi nie boli, nie uzależnia i jest bezpieczne!

Wszystkim dawcom przysługuje dzień wolny od pracy.

Jednocześnie obecne a zainteresowane osoby mogły skorzystać z zorganizowanego szkolenia z zakresu pierwszej pomocy:

„Ostatni raz szkolenie z pierwszej pomocy przechodziłem lata temu przy okazji szkolenia na prawo jazdy – było prowadzone bardzo teoretycznie, po dzisiejszym szkoleniu nabrałem wprawy i pewności, że w przypadku zagrożenia – potrafiłbym zadziałać. Sądzę, że takie szkolenia powinny się odbywać dużo częściej, cyklicznie, wręcz obowiązkowo – dla wszystkich”.

InterRisk będzie kontynuował zbiórkę na początku przyszłego roku oraz szkolenia z pierwszej pomocy w kolejnych miastach.

Galeria sztuki InterRisk Oko na ryzyko

InterRisk we współpracy z Fundacją Promocji Dzieci Zdolnych stworzył galerię sztuki. Podopieczni fundacji przygotowali prace plastyczne obrazujące ryzyka ubezpieczeniowe.

Współpraca ma charakter długofalowy, a kolejne prace w galerii pojawią się już w pierwszym kwartale przyszłego roku. Prace zostaną również wykorzystane w kalendarzach spółki na rok 2019.

Najlepsi pośrednicy InterRisk otrzymają dyplomy, których tło będą stanowić dzieła młodych artystów.

Szkolenie Defense Line podczas Biegu Rzeźnika

Celem szkolenia jest zaprezentowanie oraz nauczenie skutecznych rozwiązań z zakresu samoobrony w sytuacjach problematycznych oraz zwiększenie świadomości bezpieczeństwa wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych.

Wśród trzech bloków największym zainteresowaniem cieszył się "Safe Kid":

Oprócz odpowiedniej dawki ruchu, uczymy najmłodszych uczestników zasad bezpieczeństwa w codziennym życiu i

adekwatnego reagowania w niebezpiecznych sytuacjach. Samoobrona i elementy sztuk walki oparte na systemach Krav Maga oraz Defendo zapewnią pewność siebie, umiejętność reagowania w trudnych sytuacjach. Odpowiednio dobieramy techniki do poziomu rozwojowego uczestników – nie eskaluje agresji.

Szlachetna Paczka InterRisk

W ramach Szlachetnej Paczki wolontariusze lat spotykają się z potrzebującymi i przychodzą do ich domów, docierają do prawdziwej biedy.

W roku 2017 w wielu miastach za sanie reniferów posłużyły samochody InterRisk, a w Warszawie Weekend Cudów osładzały nasze firmowe krówki. Pomogliśmy także jednej rodzinie tworząc naszą, firmową paczkę.

Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym za reprezentowanie firmy swoją szlachetną postawą!

Dzięki Szlachetnej Paczce miałem możliwość pomóc ludziom, dla których los nie był łaskawy. Nagrodą był uśmiech, łzy wzruszenia, widoczna w oczach nadzieja na lepsze jutro, a także możliwość współpracy z zespołem zaangażowanych, bezinteresownych wolontariuszy.

Dariusz Gintowt

Pluszowy Miś dla chorych dzieci

Co może być cenniejsze od uśmiechu dziecka, które większość swojego życia spędza w szpitalu?

Jedynie zdrowie, na które nie mamy wpływu. Zatem uśmiech dziecka stał się celem jaki przyświecał pracownikom Oddziału w Bydgoszczy w tegorocznej akcji Międzynarodowy Dzień Pluszowego Misia.

Dlatego, podobnie jak rok wcześniej zaangażowaliśmy zbiórkę maskotek dla dzieci będących w szpitalach. Okazało się, że poszukiwania maskotek nie ograniczyły się tylko do nas samych.

Wielu pracowników w akcję zboru zabawek włączyło swoje rodziny i znajomych. Efektem było przekazanie kilkudziesięciu maskotek wolontariuszom Fundacji Mam Marzenie.

Dziękujemy wszystkim pracownikom Oddziału za dar serca dla małych podopiecznych szpitali onkologicznych.

Natura 2020- Ratujemy pszczoły przed wyginięciem

W środę, 19 września na dachu siedziby InterRisk TU S.A. Vienna Insurance Group przy ulicy Noakowskiego 22 w warszawskim Śródmieściu, zainstalowaliśmy ule z pszczelimi rodzinami. Chcemy wziąć je pod opiekę i uchronić przed zagrożeniami. Adoptujemy i sponsorujemy również rodziny pszczele na osiedlu Jazdów w Warszawie. W ten sposób pragniemy odwdzięczyć się naturze za dobra, jakie z niej czerpiemy. Jest to długofalowy projekt wspierania ginących gatunków. Pszczoły jako pierwsze zostaną objęte programem Natura 2020.

„Gdyby wszystkie pszczoły wyginęły, ludzkość nie przetrwałaby czterech lat...”

Albert Einstein

Inwestujemy w naturę, jesteśmy świadomi zagrożeń jakie obecnie na nią czyhają. W ramach programu Natura 2020, bierzemy udział w akcji ratowania pszczół zagrożonych wyginięciem. Pełnią one w przyrodzie niezwykle ważną rolę, dają człowiekowi pożywienie, podtrzymują bioróżnorodność i stabilność ekosystemu. Istnienie prawie 90% roślin jest uzależnione od pracy pszczół, ich wosk i substancje w nim zawarte wykorzystywane są do produkcji leków.

LasPalmas

W ramach projektu Paperless pracujemy nad wdrożeniem aplikacji do elektronicznego obiegu korespondencji.

Cel?

Ułatwić nam wszystkim pracę, zaoszczędzić czas zmniejszyć liczbę szaf w biurze. Ale to nie tylko ekonomia, to także ekologia!

Obecnie zużywamy 90 ton papieru – do jego produkcji potrzeba około 1 500 drzew w wieku starszym niż 8 lat. Szacujemy, że zużycie papieru uda nam się zmniejszyć o 30%.

Uratujemy w ten sposób wiele drzew!

Dlatego też wyruszyliśmy do leśnictwa Guzów sadzić drzewa – i to nie mało drzew!

Od leśniczych dowiedzieliśmy się m.in. – że w zależności od wieku, gatunku i sposobu przygotowania gleby są stosowane różne techniki sadzenia drzew.

Te najmniejsze sadzonki „trafiają” w szparę robioną przy użyciu kostura (my w ten sposób sadziliśmy sosny), te większe i starsze do jamki czy dołka(InterRisk posadził wiele klonów!). Najważniejsza jest odpowiednia głębokość dołu, tak by zmieścił się cały korzeń i by dokładnie udeptać ziemie wokół sadzonki, by nie powstał kopczyk. Spowodowałby on odpływ wody- a ta jest przecież konieczna do wzrostu rośliny. Posadzenie sadzonek ze splątanym lub zawiniętym systemem korzeniowym osłabia młode drzewko i może spowodować przewrócenie się drzewa, nawet po latach.

Dla wszystkich, którzy pomagali w sadzeniu przygotowany był odpowiedni sprzęt, zapewniona była woda, kawa i ciastko, a po ciężkiej pracy - kiełbaska z ogniska. Każda z drużyn może pochwalić się przynajmniej setką posadzonych drzew, czyli śmiało oszacować możemy, że zasadziliśmy przynajmniej 1000 drzew! Ile z nich przetrwa na lata? To już czas pokaże.