22.12.2015

Bezpieczny Dom na Święta

Koniec roku to najbardziej oczekiwany czas przez Polaków. Coraz więcej z nas, zamiast spędzać święta w domu decyduje się na kilkudniowe wyjazdy w góry, nad morze, czy na dłużej w ciepłe miejsca – na przykład na Wyspy Kanaryjskie, Bali, Karaiby. Zanim wybierzemy się w taką podróż, czy do przyjaciół gdzieś w Polsce, a nawet z krótką wizytą do rodziny warto zadbać o pozostawiony majątek.

Z pomocą przychodzą policjanci i eksperci ubezpieczeniowi, którzy w ramach specjalnych akcji przygotowują filmy instruktażowe, czy poradniki. – Wystarczy chwila nieuwagi i można stracić dużą część dorobku życia. Statystyki pokazują, że 2/3 włamywaczy dostaje się do mieszkań przez okno. Wietrzenie mieszkania, w czasie gdy jesteśmy na przedświątecznych zakupach, jest dla nich wspaniałą okazją. Jednocześnie, aż w 70% sprawców przestępstw daje się odstraszyć dzięki całkiem prostym działaniom – mówi Stanisław Marchelewicz dyrektor departamentu taryfowych ubezpieczeń majątkowych w InterRisk TU S.A. Vienna Insurance Group.
To właśnie m.in. takim akcjom policyjnym jak „Stop włamywaczom” od kilku lat spada systematycznie liczba stwierdzonych kradzieży z włamaniom. InterRisk, który ubezpiecza 150 tys. domów i mieszkań, przed zbliżającymi się świętami też przygotował krótki poradnik, który dzięki wykorzystaniu prostych i skutecznych działań pomoże ograniczyć do minimum ryzyko włamania. Część z nich nie wymaga żadnych nakładów, na przykład: jeśli wyjeżdżasz, to sprawdź i zamknij wszystkie okna i drzwi w domu / mieszkaniu, a także w piwnicy i innych pomieszczeniach gospodarczych; zamykaj drzwi na klucz (i w żadnym wypadku nie zostawiaj go w pod wycieraczką, za doniczką na oknie, za framugą), wychodząc po zmroku zaciągnij zasłony lub opuść żaluzje, pozostawiając włączone światło, w ten sposób tworząc pozory obecności domowników. Bezpieczeństwo podniosą znacznie inwestycje w lepsze zabezpieczenia, co jest częścią prewencji ubezpieczeniowej, W przypadku mieszkań w budynkach wielorodzinnych jest to zakup atestowanych zamków patentowych, wzmocnienie drzwi blachą, zamontowanie zabezpieczeń przeciwwyważeniowych, czy łańcuchów ograniczający stopień otwarcia drzwi. Właściciele domów powinni zainstalować domofon, wyposażyć drzwi balkonowe i tarasowe (na niższych piętrach) wyposaż w drzwi uchylne, a skrzydła i drzwi przesuwne w zamykane na kluczyk klamki lub urządzenia zamykające.

Choć liczba, według danych Komendy Głównej Policji, kradzieży z włamaniem systematycznie spada, to nadal jest wysoka. W 2014 r. odnotowano 103 tys. przestępstwa kradzieży z włamaniem. W ostatnich latach średnio co piąte zgłoszenie dotyczyło włamań do domów jednorodzinnych, mieszkań w budynkach wielorodzinnych i domków letniskowych, co oznaczałoby, że w ub.r. takich przestępstw było ok. 21 tys., a funkcjonariusze interweniowali w takich sprawach ok. 60 razy dziennie. Warto jednak pamiętać, że do 2003 r., kiedy policyjne statystyki obejmowały jeszcze włamania do piwnic, komórek, garaży, czy na strychy, zgłoszeń od poszkodowanych było o ok. 50% więcej. Liczba okradanych gospodarstw domowych może być więc wyższa, i wynosić 90 dziennie.

- Jak dotąd nie opracowano systemów antywłamaniowych i alarmowych gwarantujących w 100% zabezpieczenie przed złodziejami, dlatego równolegle z zakupem atestowanych zamków, podwójnych drzwi, czy montażem alarmów, nie zapominajmy o ubezpieczeniu mieszkania lub domu, które pozwoli sfinansować straty, jeśli złodziejowi uda się jednak skok. Polacy zdają sobie z tego sprawę coraz lepiej, ponieważ już blisko 70% mieszkań jest ubezpieczonych – mówi Stanisław Marchelewicz dyrektor departamentu taryfowych ubezpieczeń majątkowych w InterRisk TU S.A. Vienna Insurance Group.

Pakietowe ubezpieczenia domów lub mieszkań chronią nie tylko materialny majątek właścicieli, ale też inne sfery ich życia. Przykładem mogą być pakiety Bezpieczny Dom, czy Dom Max oferowane przez InterRisk, dzięki którym klienci mogą ubezpieczyć:

• majątek: mury, stałe elementy wyposażenia, mienie ruchome, szyby i inne przedmioty szklane, budowle (mała architektura) i inne budynki (garaże, domy letniskowe);
  • koszty pomocy technicznej (home assistance), np. ślusarza, szklarza lub koszty pomocy medycznej na terenie Polski;
  • następstwa nieszczęśliwych wypadków, bez względu na miejsce zdarzenia;
  • koszty pomocy prawnej (honoraria adwokatów, opinii biegłych, koszty postępowań sądowych);
  • OC w życiu prywatnym (koszty zdarzeń spowodowanych przez członków rodziny, czy posiadane zwierzęta).

Koszt ochrony zaczyna się od 62 zł rocznie, czyli 0,17 zł / dzień.