04.05.2020

InterRisk i LIBRUS we współpracy z Google i Cisco pomogą kilkudziesięciu tysiącom nauczycieli z około 1000 szkół nauczać zdalnie

Nie tylko potrzeba sytuacji związanej z pojawieniem się epidemii koronawirusa, lecz także możliwości, jakie niosą nowoczesne technologie, spowodowały, że zdalne nauczanie stało się powszechną metodą przekazywania uczniom wiedzy. W związku z tym, nauczyciele powinni zdobyć lub udoskonalić niezbędne do tego kompetencje, a w szkołach należy wdrożyć odpowiednie rozwiązania technologiczne i organizacyjne. Z pomocą przychodzą InterRisk oraz Librus, którzy w ramach projektu Wspieramy zdalne nauczanie przeszkolą kadrę nauczycielską, która w konsekwencji będzie mogła nauczać zdalnie bez żadnych zakłóceń. Partnerami projektu są Google oraz Cisco.

Zakończenie projektu planowane jest na 30 września 2020 roku lub po wyczerpaniu limitu dostępnych szkoleń. Udział w nich może wziąć każda szkoła podstawowa oraz ponadpodstawowa. W ciągu 3 dni od rozpoczęcia rekrutacji chęć uczestniczenia w szkoleniach wyraziło już 500 szkół. Pokazuje to, jak istotne jest zdalne nauczanie oraz jak duża jest potrzeba zdobywania lub udoskonalania umiejętności, pozwalających na wykorzystywanie tej metody przekazywania wiedzy.

- Jako firma społecznie odpowiedzialna chcemy dołożyć swoją cegiełkę, aby wesprzeć uczniów, studentów, rodziców oraz pracowników oświatowych w pozyskaniu lub udoskonaleniu umiejętności korzystania z możliwości, jakie dają nowoczesne technologie w nauczaniu. Wiemy, jak ważne są bezpieczne i komfortowe warunki pracy, a także kontakty międzyludzkie. Projekt pozwoli nie tylko na realizację programów nauczania, ale także na pielęgnowanie relacji. Wierzymy, że dzięki temu nauczanie na odległość będzie łatwiejsze dla wszystkich osób z niego korzystających. Nasze wieloletnie doświadczenie we współpracy ze szkołami pozwoli projekt Wspieramy zdalne nauczanie przeprowadzić szybko, ale przede wszystkim skutecznie – mówi Włodzimierz Wasiak, Członek Zarządu InterRisk TU SA Vienna Insurance Group.

InterRisk wywodzi się ze środowiska oświatowego. Ponad ćwierć wieku temu nasza spółka została powołana przez nauczycieli, by zaspokoić ich potrzeby ubezpieczeniowe. Zawsze byliśmy i nadal jesteśmy blisko nauczycieli i uczniów. To dlatego projekt Wspieramy zdalne nauczanie jest dla nas tak ważny. Jesteśmy przekonani, że przyczyni się do zwiększenia świadomości na temat możliwości, jakie niesie ze sobą nowoczesna forma nauczania na odległość. Co jednak ważniejsze, zdalne nauczanie przyniesie wiele korzyści zarówno uczniom, jak i nauczycielom – podsumowuje Daniel Kaliszuk, Członek Zarządu InterRisk TU SA Vienna Insurance Group.

W efekcie przeprowadzanych zdalnie szkoleń, placówka oświatowa zdobędzie wiedzę, która pozwoli realizować misję edukacyjną za pomocą lekcji online, korzystając z dostępnych narzędzi Librus Synerga lub z rozwiązań dostarczonych przez partnerów technologicznych projektu. Ponadto, każdy uczestnik szkolenia może liczyć na wsparcie techniczne, pomoc doradczą i pakiet materiałów szkoleniowych już po zakończeniu szkolenia.