05.01.2016

InterRisk - zadba o bezpieczeństwo uczestników Orszaków Trzech Króli

6 stycznia 2016 r. już po raz ósmy będzie można obchodzić Święto Objawienia Pańskiego idąc w barwnych Orszakach Trzech Króli. W tym roku ich uczestników będzie można podziwiać na ulicach ponad 440 miast na trzech kontynentach. Po raz kolejny o bezpieczeństwo uczestników Orszaków w kraju zadba InterRisk.

Obchodzone 6 stycznia Święto Trzech Króli, zamykające świąteczny cykl Bożego Narodzenia, jest jednym z najstarszych ustanowionych przez Kościół (tradycja sięga IV wieku). Od stuleci wiąże się z tradycją wystawiania jasełek oraz widowisk herodowych. Od ośmiu lat jest ono celebrowane w Polsce szczególnie uroczyście – ulicami setek miast przechodzą radosne Orszaki Trzech Króli – w których uczestniczą setki tysięcy ludzi, którzy kolędują idąc za Trzema Królami i ich orszakami licznych rycerzy i dwórek, ubranych w piękne, barwne stroje. Orszak Trzech Króli 2016 zapowiada się wyjątkowo imponująco. Zaplanowano bowiem, że orszaki przejdą ulicami 442 miast w ośmiu krajach na trzech kontynentach, w: Europie (Polska, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy, Łotwa Rumunia, Ukraina), Ameryce Południowej (USA), Ameryce Południowej (Ekwador). Zagranicą odbędzie się łącznie 15 orszaków.

Oczywiście najwięcej, bo 429 takich radosnych pochodów przejdzie ulicami polskich 427 miast (po dwa odbędą się w Warszawie i Oświęcimiu). We wszystkich miejscach orszak jest organizowany lokalnie, a organizatorów wspiera Fundacja Orszaku Trzech Króli, korzystając z donacji kilkunastu sponsorów. – Idea przywrócenia Orszaków Trzech Króli zyskuje z każdym rokiem coraz większe uznanie Polaków, którzy tłumnie przybywają na trasy ich przemarszu w kilkuset miastach w Polsce i na świecie. Idea jednoczy już setki, tysiące organizatorów i wolontariuszy, dając radość setkom tysięcy uczestników i widzów. Dlatego cieszymy się, że od trzech lat możemy wspierać Fundację Orszaku Trzech Króli, obejmując ochroną ubezpieczeniową uczestników Orszaku – mówi Anna Krajewska - Horosz, kierownik Biura Marketingu i PR w InterRisk TU S.A. Vienna Insurance Group, jednego ze sponsorów Fundacji Orszaku Trzech Króli.

Fundacja Orszaku Trzech Króli oraz podmioty organizujące poszczególne orszaki, w tym: służby zabezpieczające, wolontariusze, aktorzy, opiekunowie zwierząt objęci są ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej (OC) InterRisk. Ochrona ubezpieczeniowa obejmuje szkody wyrządzone poszkodowanym (uczestnikom, widzom orszaku) w związku z prowadzoną działalnością. Ubezpieczenie dotyczy terytorium Polski.