23.12.2015

Wylatujesz na Sylwestra? Kup ubezpieczenie podróżne BonVoyage

Coraz więcej Polaków, zamiast spędzać Boże Narodzenie czy Sylwestra w kraju decyduje się na kilkudniowe wyjazdy we włoskie, czy francuskie Alpy, albo na dłużej w ciepłe miejsca, np. na hiszpańskie Wyspy Kanaryjskie. Zanim wybierzemy się w taką podróż warto zadbać o bezpieczeństwo swoje i bliskich.
Kapryśna aura tej zimy sprawia, że większości Polaków raczej nie uda się zobaczyć śniegu na święta. Dlatego coraz więcej Polaków spędza Boże Narodzenie czy Sylwestra poza domem. – Zainteresowanie ubezpieczeniami kosztów leczenia zagranicą stale rośnie, co ma związek ze zmianą stylu życia Polaków. Niewykluczone, że przyczynia się do tego pogoda. W I połowie grudnia 2015 r. sprzedaż naszego pakietu Bon Voyage wzrosła, w porównaniu z tym samym okresem ub.r. o kilkanaście procent. Zdecydowana większość ubezpieczonych deklarowała wyjazd do krajów europejskich – mówi Katarzyna Rudzka, Dyrektor Departamentu Ubezpieczeń Osobowych i Zdrowotnych InterRisk Towarzystwo Ubezpieczeń SA Vienna Insurance Group.

Polacy, najwyraźniej pod wpływem informacji o ciągle wysokim zagrożeniu terrorystycznym, decydują się na wyjazd w bardziej bezpieczne miejsca, rezygnując z popularnych dotychczas kierunków: Egiptu, Tunezji, Maroka. Według rankingu firmy Wakacje.pl dotyczącym najlepszych miejsc na spędzenie ferii w ciepłych krajach, prym wiodą kurorty położone na należących do Hiszpanii Wyspach Kanaryjskich (pięć pierwszych miejsc). Z kolei w rankingu dotyczących typowych ferii zimowych, królują włoskie miejscowości. Część turystów wybiera się do Hiszpanii (Sierra Nevada) i Francji. Zdecydowanie wygrywają kraje członkowskie Unii Europejskiej.

Od 2004 r., odkąd Polska wstąpiła do UE, Polacy ubezpieczeni w Funduszu Ubezpieczeń Społecznych mogą korzystać z Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ). Trzeba jednak pamiętać, że karta ta chroni tylko w takim zakresie, w jakim działa publiczny system ochrony zdrowia kraju miejsca pobytu, i np. nie pokrywa kosztów transportu lub kosztów ratownictwa. – Coraz więcej Polaków przezornie przed wyjazdem za granicę zaopatruje się dodatkowo w polisy turystyczne. Ich zakup wydaje się już tak oczywisty, jak spakowanie do walizki szczoteczki i pasty do zębów. Niestety znaczna część z nich kieruje się przy tym głównie kryterium ceny, nie sprawdzając zakresu ochrony. Zapewniam, że warto poświęcić dłuższą chwilę na analizę oferty, i może trochę więcej pieniędzy, aby potem nie rozczarować się, że polisa nie pokrywa jakiś świadczeń - mówi Katarzyna Rudzka.

Pakiet Bon Voyage obejmuje dwa ubezpieczenia: kosztów leczenia i pomocy w podróży (assistance). Warto mieć pakiet Bon Voyage planując wyjazd zagranicę ze względu na:

• wysokie sumy ubezpieczenia – nawet 120 tys. euro dla kosztów leczenia i OC w życiu prywatnym;
  • możliwość rozszerzenia zakresu o następstwa choroby przewlekłej, zawału serca i udaru mózgu;
  • możliwość rozszerzenia zakresu o amatorskie uprawianie narciarstwa, snowboardingu, narciarstwa wodnego lub windsurfingu;
  • specjalne zniżki dla dzieci oraz osób w wieku do 18 lat lub do 25 lat, jeżeli kontynuują naukę w szkole lub uczelni;
  • brak zwyżek dla osób podróżujących do krajów spoza Europy.

Zakres ochrony pakietu Bon Voyage można rozszerzyć o ubezpieczenia: kosztów ratownictwa i poszukiwania, następstw nieszczęśliwych wypadków, bagażu podróżnego, opóźnienia lotu, odpowiedzialności cywilnej.